About

Barbara Collé

Als beeldend kunstenaar en filosoof onderzoek ik hoe kleuren ons betoveren, opzuigen en achterlaten in het ontastbare. Mijn bevindingen publiceer ik aan de hand van essays en beeldgedichten. Ik werk vanuit mijn studio in de Jordaan in Amsterdam.

Contact:
Stuur me een e-mail via
studio[at]barbaracolle.nl

 


 

Visueel onderzoek: De retorica van kleuren

Sinds 2016 werk in aan een zelf geïnitieerd beeldend kleuronderzoek. Het deelonderzoek ‘De Kleurenthriller’ kwam tot stand met financiële steun van Stimuleringsfonds creatieve industrie. Op uitnodiging van het Bauhaus-Archiv werkte ik geregeld aan dit project in Berlijn. Daar heb ik o.a. originele kleurexperimenten van Johannes Itten en zijn leerlingen uit de eerste jaren van het Bauhausonderwijs 1919-1923 onderzocht.
Bekijk onder het project kleurenthriller welke publicaties uit dit onderzoek zijn voortgekomen.

In 2019 startte bij Mister Motley mijn maandelijkse serie essays over de ervaring van kleurcontrasten. Lees de serie hier.


 

Ik behaalde m’n masters in Argumentatietheorie & Retorica (Wijsbegeerte) aan de Universiteit van Amsterdam. Verder volgde ik de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag en ging ik naar Faculty of Fine Arts Aristotle University in Thessaloniki, Griekenland.

Ik heb ervaring als dialoog & scène schrijver voor televisieseries. Ook schrijf ik columns en essays over kleurwerking, beeldredactie, filosofie en kunst.