eend-konijn-wittgenstein- copyright Barbara Collé, 2016
Olle Kaboem

Net zo rijk als de wolken

Dit zwarte blok is lettertype Olle Kaboem en zit net zo vol associaties als de wolken. Bovendien is Olle gek op filosofie en in dit bericht tipt hij het eendkonijn van Wittgenstein.

Eendkonijn van Wittgenstein

Ken je het eendkonijn van Ludwig Wittgenstein uit zijn Philosophische Untersuchungen (1953)? Het is een tekening waarin je of een konijn ziet, of een eend. Ze zitten er allebei in maar je kunt ze niet tegelijkertijd zien. Je ziet de een of de ander. Net als dit eendkonijn laat Olle zien dat onze ervaring van de wereld niet eenduidig is.

Het is maar hoe je er naar kijkt, zegt Olle altijd.

F | T

Zie je een zwart vierkant met ronde hoeken of zie je een letterfamilie rijk aan types en karakters die geen gewone familie vreemd zijn? Dit zwarte blok is net zo vol verhalen en associaties als de wolken. In bovenstaande afbeelding spiegelt letter f zich in het water en ziet daar letter t. Verre verwanten maar wel elkaars spiegelbeeld. De een steekt zijn neus liever in de boeken en de ander in de wind.

 

……………….
Dit is een bericht van het proces-blog van lettertype Olle Kaboem. Sinds 2012 ontwerp ik dit lettertype en schrijf ik zijn verhaal. Hij is een zwart vierkant met afgeronde hoeken en heeft in alle opzichten een uniek karakter, formeel bijvoorbeeld omdat hij niet is opgebouwd uit penstreken en lijnen maar uit een (vierkante) vorm.