Secret-lives-of-colour
Kleurcontrast curator

Books on Colour #03

#03 kleur om over te kletsen en kleur om mee te schrijven. Kleur als inhoud of als vorm van taal.

The Secret Lives of Colour #03a

secret-lives-typo-color-book secret-lives-typo-color-book

The Secret Lives of Colour, Kassia St Clair, John Murray Publishers, 2016

Ivory & Dragons blood

Als je #TheSecretLivesofColour op Instagram zoekt, krijg je veel foto’s van het boek in combinatie met een kop koffie of thee. Ik heb het nog niemand zien lezen met een ‘vodka straight’. Toch is dit boek mij al een aantal keer van pas gekomen op borrels waar ik met onbekenden praatte. Voor elk gesprek is er namelijk wel een geschikte anecdote uit dit boek van Kassia St Clair te gebruiken. Het combineert perfect met een, laten we zeggen, glaasje transparant ‘Ivory’ of soepel glas ‘Dragons blood’.

Oscar Wilde, geel boek?

De namen van de kleuren spreken tot de verbeelding. ‘Isabelline’, ‘Saffron’, ‘Amber’, ‘Absinthe’. Mysterie, nostalgie, oude tijden. In de inleiding over de kleur geel spreekt St Clair bijvoorbeeld over de arrestatie van Oscar Wilde. Hij was aangehouden ‘omdat hij met een geel boek onder zijn arm over straat liep’. Iemand oppakken omdat hij een geel boek vast heeft? Ik vertel het je op die volgende borrel.

 

Novo Typo Color Book #03b

Novo Typo Color Book, Mark van Wageningen, De Buitenkant Publishers, 2017.

Kleur als ontwerpelement

Voor al mijn lettervrienden een gouden tip, mocht je deze gemist hebben. Een aantal lettertypes ontworpen door Novo Typo gebaseerd op een ‘multicolored design concept’. Dat is nieuw en het levert heel mooi beeld op. Kleur is een extra gereedschap geworden in letterontwerp.

In de flaptekst staat iets over het eeuwige zwart-witdenken van letterontwerpers. Als je wil weten waarom letterontwerpers vaak met een extreem lichtdonkercontrast werken, dan moet je Itten echt even lezen. Hij geeft het antwoord letterlijk. (Aldus uw kleurcontrasten-buikspreker.)

 


serie: Books on Colour | Kleurcontrast curator

De afgelopen twee jaar heb ik tijdens mijn ontwerpend onderzoek De Kleurenthriller zo veel gemaakt, bestudeerd en gelezen dat ik soms bijna uit elkaar knal van alle info. Ik heb mezelf daarom tijdelijk benoemd tot ‘curator van kleurcontrasten’.

Ik begin met tips over boeken over kleur. Net verschenen boeken en 100 jaar oude boeken. Alles wat ik maar op mijn pad ben tegengekomen waarvan ik denk dat het de moeite is om te delen met jou. Alsof je bij me langskomt in mijn studio en ik je boek voor boek laat zien.

Ittens uitspraak ‘Een kleur moet men nooit afzonderlijk zien‘ vormt de basis van mijn onderzoek. Daarom zet ik ook in deze rubriek steeds twee boeken naast elkaar.