licht-donkercontrast-Breitner-Badiou-Kang
Kleurcontrast curator

Books on Colour #07 – blog

07 Een boek waar wit op elke pagina wordt gemist, een boek over al het mogelijke zwart en twee beeldverhalen met zwarte vormen en witte restvormen. Dag en nacht, licht en donker, zwart en wit. Het licht-donkercontrast extreem.

Zwart en wit zijn in hun werking in elk opzicht tegengesteld, tussen beide ligt het rijk van de grijze tonen en van de kleuren.

Johannes Itten

The White Book, Han Kang, #07a

 

Wit is bij Kang een personage. Net zoals iemand die je mist er elk moment opnieuw niet is, is wit er tegelijk wel en niet. Kangs ‘witten’ zijn bleek maanlicht, viezige sneeuw of krijtwitte gezichten.

#07a The White Book, Han Kang, Portobello Books, 2017

Black: The Brilliance of a Non-Color, Alain Badiou, #07b

 

Krijtwit komt ook bij Alain Badiou voor maar dan als wit krijt op een zwart schoolbord. De levendige korte essays van de franse filosoof gaan over alle mogelijke associaties van zwart. Ik lees ze met veel plezier.

#07b Black: The Brilliance of a Non-Color, Alain Badiou, Polity, 2016

Breitner – Cracks In The City, #07c

Licht-donker-Breitner-vorm-restvorm 

In Cracks In The City heeft boekvormgever en uitgever Willem Zoetendaal werk van Breitner in een spannende redactie achter elkaar gezet. Foto’s en schetsen van gebouwen, stegen, doorkijkjes in A’dam, R’dam, Haarlem. De man zag witte vlakken, zwarte vlak, vormen en restvormen.

#07c Breitner – Cracks In The City, Van Zoetendaal Publishers, 2015

 Life in the Folds, Carlos Amorales, #07d

Zoek even op ‘Life in the Folds’. Carlos Amorales toonde dit project in het paviljoen van Mexico op de afgelopen biennale in Venetië.

#07d Life in the Folds, Carlos Amorales, Rm Verlag SL, 2017

 

 


serie: Books on Colour | Kleurcontrast curator

De afgelopen twee jaar heb ik tijdens mijn ontwerpend onderzoek De Kleurenthriller zo veel gemaakt, bestudeerd en gelezen dat ik soms bijna uit elkaar knal van alle info. Ik heb mezelf daarom tijdelijk benoemd tot ‘curator van kleurcontrasten’.

Ik begin met tips over boeken over kleur. Net verschenen boeken en 100 jaar oude boeken. Alles wat ik maar op mijn pad ben tegengekomen waarvan ik denk dat het de moeite is om te delen met jou. Alsof je bij me langskomt in mijn studio en ik je boek voor boek laat zien.

Ittens uitspraak ‘Een kleur moet men nooit afzonderlijk zien‘ vormt de basis van mijn onderzoek. Daarom zet ik ook in deze rubriek steeds twee boeken naast elkaar.