Hella-Jongerius-Ellen-Marx-Books-on-Colour-06
Kleurcontrast curator

Books on Colour #06

#06 Only two days away from International Colour Day 2018. Time to show you two of favourite books on Colour.

I don’t have a favourite Colour, Hella Jongerius #06a

Hella-Jongerius-Kleur Hella-Jongerius-Kleur

Kleurbibliotheek

Stel je bent art director van een groot bedrijf dat meubels van verschillende ontwerpers produceert. De ontwerpen zijn stuk voor stuk uniek maar hebben onderling weinig met elkaar te maken. Toch vormen ze bij elkaar wel de collectie van dat ene bedrijf. Dit is het verhaal van Hella Jongerius bij het bedrijf Vitra. Jongerius heeft een kleur- en materiaalbibliotheek samengesteld om de eigenheid en samenhang van de collectie te tonen.

Vier Colour Worlds

De kleurbibliotheek bestond eerst uit veel ‘Lookalikes’. Tinten rood die heel dicht bij elkaar liggen maar die geen enkele ontwerper wil combineren. Er was weinig groen en grijs en maar één wit en één zwart. Jongerius heeft de kleuren in vier ‘colour worlds’ ingedeeld die samen het hele kleurspectrum beslaan. 1. Lichte tinten, 2. donkere tinten, 3. rode tinten en 4. groene tinten. Het grote combineren kan beginnen.

#06a I don’t have a favourite Colour, Hella Jongerius, Die Gestalten Verlag, 2016

Kleurkontrasten, Ellen Marx #06b

 

Ellen Marx kleur kunstenaar

Toen ik dit boek voor het eerst in handen had in de bibliotheek van het Stedelijk, wist ik even niet hoe ik het had. Bestond dit echt? Hoe kan dit boek niet bekend zijn? Iedereen die wat met kleur bezig is, zal de namen Itten en Albers kennen. Maar bij Marx denkt het merendeel toch aan aan een man met een imposante baard, denk ik. Niet aan een kunstenaar die verschillende geweldige boeken over kleur op haar naam heeft staan.

Visueel kleurbewijs

Ik raad Jongerius het boek van Marx aan en Marx het boek van Jongerius, als ze elkaars boek niet al kennen. Het ene boek geeft de visie van een ontwerper, het andere de visie van een kunstenaar, maar de manier van aanpak lijkt op elkaar. Hun overgave aan visueel experimenteren is volledig. Weinig poeha, veel visueel bewijs over hoe kleuren werken. Het plezier van werken met kleur spat ervan af.

#06b Kleurkontrasten, Ellen Marx, Cantecleer De Bilt, 1972

 

Copyright images animated gif:
De eerste 2 spreads (complementair contrast) komen uit Kleurkontrasten van Ellen Marx, Cantecleer, 1972.
De tweede spread komt uit I don’t have a favourite Colour, Hella Jongerius, Die Gestalten Verlag, 2016.

 


serie: Books on Colour | Kleurcontrast curator

De afgelopen twee jaar heb ik tijdens mijn ontwerpend onderzoek De Kleurenthriller zo veel gemaakt, bestudeerd en gelezen dat ik soms bijna uit elkaar knal van alle info. Ik heb mezelf daarom tijdelijk benoemd tot ‘curator van kleurcontrasten’.

Ik begin met tips over boeken over kleur. Net verschenen boeken en 100 jaar oude boeken. Alles wat ik maar op mijn pad ben tegengekomen waarvan ik denk dat het de moeite is om te delen met jou. Alsof je bij me langskomt in mijn studio en ik je boek voor boek laat zien.

Ittens uitspraak ‘Een kleur moet men nooit afzonderlijk zien‘ vormt de basis van mijn onderzoek. Daarom zet ik ook in deze rubriek steeds twee boeken naast elkaar.