Olle Kaboem

Tussenruimte

Olle en ik zijn in interspace. We zitten samen tussen vorm en restvorm.

Letters hebben een vorm. Die vorm bestaat uit negatieve en positieve delen. Dat wat je ziet is de vorm, het vlak. De restvorm is bijvoorbeeld het oog in de a of de g.

Restvormen van de letter O

Olle Kaboem is een lettertype waarbij alle letters variaties zijn op de letter O. De O is de basisvorm. Bij elke andere letter gaat er iets van deze vorm af. De restvormen die je hierboven ziet zijn dus restjes O. Door die repen of inhammen weg te halen ontstaat de andere letter.

De letter hieronder is de S. Ik heb de S op de O gelegd en de S transparant gemaakt zodat je kunt zien wat er precies van de basisvorm wordt afgesneden om van de O de S te maken.

Olle-Kaboem-restvorm-typografie

De meeste letters heb ik al boven water maar sommige vormen kloppen nog niet. Door deze restvormen te filteren probeer ik nieuwe vormen te vinden die ik in kan zetten bij die laatste paar letters van het alfabet.

Ik ben ook met het scenario voor het verhaal bezig. De deadline nadert.

Olle-Kaboem-restvorm-typografie

 

……………….
Dit is een bericht van het proces-blog van lettertype Olle Kaboem. Sinds 2012 ontwerp ik dit lettertype en schrijf ik zijn verhaal. Hij is een zwart vierkant met afgeronde hoeken en heeft in alle opzichten een uniek karakter, formeel bijvoorbeeld omdat hij niet is opgebouwd uit penstreken en lijnen maar uit een (vierkante) vorm.