Interaction-of-color-albers
Kleurcontrast curator

Books on Colour #04

#04 Oneindige kleur. De makers van deze boeken hadden oneindig door kunnen gaan.

Colour, David Batchelor #04a

Colour-Batchelor-Whitechapel

Quotes over kleur

Ken je de Whitechapel Books? Een serie boeken uitgegeven door de Londense galerie met steeds een ander thema. Bijvoorbeeld ‘Participation’ of ‘Memory’. ‘Colour’ is in 2006 samengesteld door David Batchelor. Het is een quote-boek. Quotes over kleur van filosofen, kunstenaars, antropologen, natuurwetenschappers. Quotes van iedereen eigenlijk. En dan allemaal door elkaar. Ik hou niet zo van quotes, maar ik ben dan ook een context-believer en Batchelor noemt context ‘vaak wat te overschat’ als het om kleur gaat.

Vormloze kleur

Ik vond vooral zijn inleiding leuk om te lezen en zijn opmerking over ‘Myths of Origin’ is me bijgebleven. Wat kleur betreft heb je twee typen verhalen over het ontstaan van de wereld. 1. waarin kleur pas later als extraatje aan alles werd toegevoegd en 2. waarin kleur vooraf ging aan alles. Eerst was er vormloze kleur. Ik weet niet wat jij ziet bij ‘vormloze kleur’? Ik vind het best lastig om me iets bij voor te stellen. Ik zie toch snel een zee van kleur of een woestijn. Kleur zonder materiaal of textuur? Kleur zonder drager? Is dat dan puur licht?

Colour, David Batchelor, Whitechapel Gallery, Londen 2006

Interaction of Color, Josef Albers #04b

interaction-of-color-albers-01 interaction-of-color-albers-02

Interaction of Color, Josef Albers, Yale University Press 1963.

Interaction of Color

Na ruim 40 uur had ik het uit. De originele uitgave van ‘Interaction of Color’ van kleuronderzoeker Josef Albers. Deze fantastische uitgave is in een oplage van 2000 stuks met 150 reproducties van de kleurexperimenten van Albers en zijn leerlingen uitgegeven in 1963 door Yale University Press.

Kleurexperimenten

De uitgave bestaat uit losse katernen met kleurexperimenten waarin verschillende interacties tussen kleuren worden getest. Simultaanwerking, nabeeld, kwalteits/verzadigings proefjes. Sommige katernen lijken op een adventkalender met verschillende flapjes die geopend en gesloten kunnen worden om de kleurtests zelf te doen.

Kleursterren

Albers was een student van Itten en werd later zelf ook docent aan het Bauhaus. Bij Itten was de basis verf, bij Albers papier. Dat eindeloze mengen van verf zag Albers niet zo zitten. Soms vond ik de experimenten van Albers wat naar visuele grappen neigen, maar het kan zijn dat hij dat juist wilde overbrengen. Kleuren spelen de sterren van de hemel, want vergeet niet dat het acteurs zijn. Ze voegen zich naar hun rol, het stuk en hun tegenspelers. Morgen zijn ze weer iemand anders.

In onderstaand fragment zie je een paar van de katernen van de originele uitgave.

 


serie: Books on Colour | Kleurcontrast curator

De afgelopen twee jaar heb ik tijdens mijn ontwerpend onderzoek De Kleurenthriller zo veel gemaakt, bestudeerd en gelezen dat ik soms bijna uit elkaar knal van alle info. Ik heb mezelf daarom tijdelijk benoemd tot ‘curator van kleurcontrasten’.

Ik begin met tips over boeken over kleur. Net verschenen boeken en 100 jaar oude boeken. Alles wat ik maar op mijn pad ben tegengekomen waarvan ik denk dat het de moeite is om te delen met jou. Alsof je bij me langskomt in mijn studio en ik je boek voor boek laat zien.

Ittens uitspraak ‘Een kleur moet men nooit afzonderlijk zien‘ vormt de basis van mijn onderzoek. Daarom zet ik ook in deze rubriek steeds twee boeken naast elkaar.