Itten-Kunst-der-Farbe-1961
Kleurcontrast curator

Kunst der Farbe, J. Itten

Vandaag 21 maart is het International Colour Day. Als Ittens kleurcontrast-buikspreker is er voor mij vandaag natuurlijk geen ander ‘Book on Colour’ dan Ittens originele uitgave:

Kunst der Farbe: subjektives Erleben und objektives Erkennen als Wege zur Kunst

Koud-warmcontrast

Het koud-warmcontrast is een van de zeven kleurcontrasten van Itten. Net als bij het complementair contrast en het licht-donkercontrast kun je ook bij het koud-warmcontrast de uiterste kleuren neerzetten. Aan de ene kant de meest warme kleur oranjerood en aan de andere kant groenblauw als de koudste. Zo zat dat eigenlijk in mijn hoofd. Bij jou ook? Pas toen ik Ittens originele boek ging bekijken, waarin veel meer beelden zijn opgenomen dan in de goedkope herdruk, begon ik dit contrast en de werking pas te begrijpen.

Kleurverloop

Het is het contrast van kleurverlopen, gradients, waar kleuren in elkaar overlopen. Het is het contrast van de ondergaande zon waar rozerood overloopt naar lila en blauw. Het is het contrast dat optreedt als ondiep water in diep water overgaat en groenblauw overgaat naar paarsblauw. Allerlei tussentinten ontstaan als je dit contrast gebruikt. Soms is het niet eens meer aan te wijzen waar de ene kleur begint en de andere eindigt.

Kleurcontrasten herkennen in kunst

Juist doordat Itten in de oorspronkelijke uitgave bij elk contrast kunstwerken van anderen heeft toegevoegd, wordt het niet alleen een technisch boek. Hier kun je zelf zien wat het gebruik van een kleurcontrast toevoegt aan een werk. Extra motivatie om zelf nog even door te oefenen met kleurcontrast experimenten.

 

Deze uitgave kun je nu nog online tweedehands kopen. Je kunt hem ook inzien bij veel musea bibliotheken zoals die van het Stedelijk of het Rijks. In Berlijn kun je hem inzien bij het Bauhaus-Archiv, daar hebben ze een exemplaar met bijzondere opmerking op de eerste pagina.

 


serie: Books on Colour | Kleurcontrast curator

De afgelopen twee jaar heb ik tijdens mijn ontwerpend onderzoek De Kleurenthriller zo veel gemaakt, bestudeerd en gelezen dat ik soms bijna uit elkaar knal van alle info. Ik heb mezelf daarom tijdelijk benoemd tot ‘curator van kleurcontrasten’.

Ik begin met tips over boeken over kleur. Net verschenen boeken en 100 jaar oude boeken. Alles wat ik maar op mijn pad ben tegengekomen waarvan ik denk dat het de moeite is om te delen met jou. Alsof je bij me langskomt in mijn studio en ik je boek voor boek laat zien.

Ittens uitspraak ‘Een kleur moet men nooit afzonderlijk zien‘ vormt de basis van mijn onderzoek. Daarom zet ik ook in deze rubriek steeds twee boeken naast elkaar.