kleur-tegen-kleurcontrast-Itten-boekdummie-01
De Kleurenthriller

Kleur op zich | boekdummie

Kleur-tegen-kleurcontrast

Het eerste contrast van Itten is het Farbe-an-sich-Kontrast. Ik werk aan de boekdummies over dit contrast. De kleurcontrasten heb ik gemaakt met etalagekarton. Dit contrast draait namelijk om de primaire kleuren rood, geel en blauw in hun meest stralende, verzadigde vorm. Etalagekarton heeft van alle papiersoorten de meest verzadigde kleuren. 

kleur-tegen-kleur-Itten-boekdummie-02 kleur-tegen-kleur-Itten-boekdummie-03

 

Essay Kleur als Ding an sich

In het essay verbind ik dit contrast aan Kants Ding an sich, speelgoed, aan werk van de kunstenaar Roy Villevoye, aan Ikea en natuurlijk aan de meester van de kunststroming De Stijl: Mondriaan.

Quote uit het essay:

In de volkskunst van de meest verschillende volkeren treft men het kleur-tegen-kleurcontrast aan. Bonte borduursels, klederdrachten en aardewerk leggen getuigenis af van de natuurlijke vreugde aan kleurige effecten, voegt Itten toe. Het gebruik van de combinatie van de primaire kleuren zien wij als decoratief. Juist door deze kleuren te gebruiken communiceren we dat het is gemaakt door mensenhanden.  We versieren de wereld om ons heen. Wat wij toevoegen is, doordat het is toegevoegd, kunstmatig. Het is duidelijk niet organisch.