Die kleurcontext werkt hetzelfde als in een geschreven scenario.
In de kleurenthriller Roodkapje vertel ik het bekende sprookje in kleurcontrasten. De vier personages uit het sprookje hebben allemaal een eigen kleur. Roodkapje, zoals de naam niet doet vermoeden, is geel. Een geel vierkant. Wolf is rood. Oma is blauw. Jager is groen.
De context van de scène
In bovenstaande scène ontmoeten Roodkapje en Wolf elkaar voor de eerste keer. Wolf snuffelt aan Roodkapje. Het verhaal is hier nog niet zo spannend, maar het is wel een belangrijke scène waar toch een klein gevaar voor Roodkapje in schuilt. Welke achtergrond/omgeving past daar goed bij? Sommige kleurcontrasten komen op bepaalde grijswaarden nog beter over. Ik heb tientallen van dit soort proefjes liggen om het effect te testen.
Wat bij deze vier opvalt is de stralingskracht van geel. In welke van de vier experimenten is geel het krachtigst? En waar rood? Die kleurcontext werkt hetzelfde als in een geschreven scenario. Als je daar een bepaalde spanning tussen twee personages wil overbrengen, kan de plek waar de scène zich afspeelt ook helpen het drama te vergroten.
*Het zijn de effecten en contrasten uit Kleurenleer van Johannes Itten, 1961. Dit kleurcontrast van geel tegen rood is Kleur-tegen-kleurcontrast. Het kleur-tegen-kleurcontrast werkt het krachtigste bij primaire kleuren zoals bijvoorbeeld bij geel en rood (zoals hierboven).