barbara-colle-typografie-Olle-04
Olle Kaboem

Associatieve typografie

‘Ik heb een goeie letter gekocht, zie meegestuurd plaatje. Mooi hè?’

Ik weet zeker dat de dame die mij dit vrijdag mailde een voldaan gevoel had. De meeste grafisch ontwerpers die ik ken worden instant gelukkig bij het zien van een mooie, goede letter. Het vinden van een goeie letter is heerlijk laat staan hem de jouwe maken. Oj joj joj. Ze had een plaatje meegestuurd. ‘De kapitaal G, onderkast g, de k, n en w: goed.’ Ik beslis binnen een seconde dat ik wel wil samenwerken. Werken en veel door onze oogharen kijken naar letters.

Book in the making

Dan neem ik mijn ‘book in the making’ mee. Ik heb weer een nieuwe boekdummie van Olle Kaboem, Een familiegeschiedenis van een letter, klaar. Het papier is besloten. Ook het formaat. Bijna alle letters zijn af. Behalve letter x en k. Maar het verhaal, het scenario van het boek is nog geen geheel, het verhaal is nog niet af. Nog te veel vragen, te veel losse eindjes. Daardoor kan ik niet kijken maar alleen maar fixeren. Associëren lijkt even een andere planeet. Maar niet getreurd. Want een paar frisse en getrainde letter-ogen liggen in het verschiet. Olle en ik verheugen ons.

 

 

……………….
Dit is een bericht van het proces-blog van lettertype Olle Kaboem. Sinds 2012 ontwerp ik dit lettertype en schrijf ik zijn verhaal. Hij is een zwart vierkant met afgeronde hoeken en heeft in alle opzichten een uniek karakter, formeel bijvoorbeeld omdat hij niet is opgebouwd uit penstreken en lijnen maar uit een (vierkante) vorm.