Verbeelding | blog

Sensationele oren

Wat zien we voor ons als we lezen? We lezen over Odysseus die is aangespoeld in een baai en zich schuil houdt in de bosjes. Zien we precies die struiken waarachter hij ligt? Zien we zijn gezicht? Zouden we hem herkennen als we hem morgen in de trein tegenkomen?

In het boek Wat we zien als we lezen heeft boekomslag ontwerper Peter Mendelsund lezers gevraagd om te beschrijven wat ze voor zich zien als ze aan een romanpersonage denken. Hij komt er achter dat lezers denken dat ze personages duidelijker zien dan ze eigenlijk doen. Als hun beschrijvingen compositietekeningen moeten worden, zouden die onherkenbaar zijn. Hij komt erachter dat veel schrijvers niet veel vertellen over het precieze uiterlijk van hun personages.

Voorgesteld

Het zijn bijzonderheden van personages waar schrijvers over schrijven: Het mooie haar van Anna Karenina of de prachtige oren van meisjes in romans van Haruki Murakami. Het is toereikend om ons een beeld te vormen. Wat ons niet gegeven wordt vullen we aan met beelden uit ons geheugen van mensen die we zelf gezien hebben of die wij ons eerder hebben voorgesteld aan de hand van beschrijvingen van anderen. Deze beeldvorming stelt Mendelsund gelijk aan onze herinnering.

b-colle-verbeedling-mendelsund-01

Quotes van Mendelsund:

Een groot deel van onze leesverbeelding bestaat uit vrije visuele associatie. Een groot deel van onze leesverbeelding staat los van de tekst van de schrijver.

Peter Mendelsund, Wat we zien als we lezen, 2015 pagina 294

Volgens mij zou het best kunnen dat het geheugen – dat nou eenmaal de voedingsbodem voor de verbeelding is, en ook nog eens verméngd is met de verbeelding – als verbeelding voelt; en dat verbeelding als herinnering voelt, aangezien de verbeelding hieruit is opgebouwd.

Peter Mendelsund, Wat we zien als we lezen, 2015 pagina 294

 

Verbinding:
Verbeelding > relatie met herinnering

Via uitgeverij Atlas Contact kun je een fragment downloaden van het boek.
Bestellen kun je het boek bij boekhandel Scheltema.

……………….
Dit is aflevering 1 in mijn onderzoek naar Verbeelding. Een theoretisch en visueel onderzoek dat zal uitmonden in een essay én een visueel essay. In elke aflevering zoek ik nieuwe verbindingen of probeer ik juist mijn onderzoeksvraag te specificeren door verbindingen te laten vallen.